Många föräldrar går i valet och kvalet att välja cykel till sitt barn. En fråga som många ställer sig i det läget är huruvida man bör välja en balanscykel eller sats på en riktig cykel. Svaret på den frågan beror framför allt på ditt barns ålder. Till det mindre barnet rekommenderar vi balanscykeln som en slags instegsmodell. När barnet bli äldre kan du börja titta på riktiga barncyklar, och med tiden allt större sådana.

Balanscykel (2-5 år)

Ju yngre ditt barn är när det lär sig att cykla, desto mer bekväm kommer det känna sig på en cykel senare i livet. Ett bra sätt att lära ett mindre barn att cykla är att börja äventyret med en balanscykel. balanscyklar är en typ av barncyklar som saknar pedaler och vanligtvis bromsas med hjälp av barnets fötter.

Balanscyklar (gåcyklar) är ett utmärkt steg in i cykelvärlden, eftersom de låter barnet få grepp om hur man balanserar och styr en cykel. Balanscykeln är inte snabbare än den hastighet i vilken ditt barn kan trycka ifrån med fötterna. De är ganska säkra att använda inomhus och är ett överlag säkert hjälpmedel för att lära sig cykla.

Mindre barncykel (3-6 år)

Mindre barncyklar finns vanligtvis i storlekarna 12, 14 och 16 tum. Vissa cyklar i denna kategori har enklare växling och enkel dämpning på framgaffeln, men det är ingenting du behöver satsa på. Dessa komponenter är sannolikt av ganska låg kvalitet och ger cykeln en högre vikt än nödvändigt.

Det viktigaste att tänka på är cykelns passform. Barnet bör lätt kunna vidröra marken, och barnets händer ska kunna nå bromsreglaget på styret. Till skillnad från balanscykeln är fötterna här placerade på pedalerna, vilket inte ger den stabilitet det innebär att ha fötterna längs marken. Dessa cyklar är också snabbare, vilket innebär att de första olyckorna börjar hända. Ett barn kan skaka av sig enstaka olyckor, men inte om de sker för ofta. Se därför till att köpa rätt storlek på cykeln.

Mellanstor barncykel (6-9 år)

Redan i detta segment kommer barnet i kontakt med bättre växling och dämpning. De barncyklar som har växlar har ofta mellan 5 och 10 växlar, som är mer lämpade för uppförsbackar än för snabbhet. Även om det inte behövs, är det bra för barnet att lära sig hur man växlar.

Inte heller i denna kategori behöver du bry dig om de cyklar som har dämpning på framgaffeln. De ser i och för sig lite häftigare ut, särskilt i barnets ögon, men dämpningen är förmodligen av låg kvalitet, tung och inte särskilt bra. Cyklar utan dämpning i denna storleksklass är inte bara lättare, utan är generellt sett också av högre kvalitet. Om ditt barn ändå vill ha dämpning bör du köpa den lättaste ramen du kan hitta, eller uppgradera till dämpad gaffel efter cykelköpet.

Större barncykel (9-14 år)

Läs gärna vad vi skrivit här ovanför om växlar och dämpning, för det gäller även i denna storleksklass. Samma saker gäller nämligen för dessa 24-tummare som för de mindre 20-tummarna. I denna storleksklass hittar du ofta alla de funktioner som vanligtvis associeras med vuxencyklar.

Det handlar inte bara om upp till 36 växlar, utan även om saker som trippla kedjeringar. Dessa komponenter lägger egentligen bara till lite extra vikt på cykeln och gör den mer komplicerad, vilket gör att det sällan är värt de extra pengarna på den här nivån. Om du har möjlighet bör du istället låta ditt barn fortsätta vara ett barn lite längre. Om barnet insisterat på att få en cykel med växlar, bör du begränsa växlingen till att ha ett ensiffrigt antal växlar eller max knappt ett tvåsiffrigt antal.