Barncyklar upp till 24 tums hjulstorlek liknar nästan alltid mountainbikes med sina breda, rejält mönstrade däck och raka styren. När du börjar titta på cyklar med en hjulstorlek på 24 tum, börjar du plötsligt få fler valmöjligheter. Nu kan du börja välja mellan att köpa en cykel som har släta racerdäck och ett nedsänkt styre, vilket ger en mer aggressiv kroppsställning på cykeln. Vilken typ av cykel du ska välja beror i grund och botten på hur ditt barn föredrar att cykla.

Det bästa rådet du kan få när det gäller detta, är att fortsätta köpa mountainbike-aktiga cyklar tills barnet är fullt utvecklat och ska börja använda vuxencyklar. Med det sagt, om det enda ditt barn gör är att cykla på väg och aldrig i tuffare terräng, kanske en racercykel trots allt är det bästa alternativet för honom eller henne. Vad du än gör, bör du rådfråga ditt barn och låta barnet prova cykeln innan du bestämmer dig. Ditt barn kanske älskar sin första racercykel eller fullständigt hatar den, vilket är anledningen till att du bör låta barnet provcykla den först.

Ska jag köpa en BMX till mitt barn?

Varför inte ge ditt barn en cykel som den kan vilja använda år ut och år in? BMX är en typ av cykel som man gärna fortsätter att använda ganska högt upp i åldrarna. Ofta fortsätter man cykla på den ända tills den slutligen går sönder, vilket inte sällan tar närmare ett decennium av frekvent användning.

BMX-cyklar har trots allt en hel del som talar till deras fördel: de är tuffa, enväxlade, extremt hållbara, och dessutom ett ganska högt andrahandsvärde.

Det bästa med en BMX är dock deras förmåga att kunna framföras överallt och i alla situationer de ställs inför. Detta är cyklar med ganska små hjul, vilket gör att barnet kan börja använda sin BMX-cykel i ganska låg ålder. Många BMX-modeller finns även som barncyklar för de lite mindre barnen, med en hjulstorlek på 12 tum.

Till och med när det börjar bli dags för en fullstor BMX-cykel med två 20-tummare till hjul, är det i grund och botten en likadan cykel förutom att den är något större. En av de allra största fördelarna med en BMX-cykel är att du för samma pengar som en mountainbike för barn förmodligen får en något bättre cykel överlag, om du väljer att köpa en BMX.

Att tänka på när du tittar på barncyklar

Det enskilt viktigaste att tänka på när du ska köpa en barncykel, vilket vi inte kan tjata nog om, är att välja en cykel med rätt storlek utifrån ditt barns förutsättningar. Att cykeln passar ditt barn är A och O, vilken typ av cykel du väljer att köpa är sekundärt. Du kan med fördel använda dig av de storleksguider som vi har publicerat på andra sidor här på sajten, för att skaffa dig en bra bild av hur pass stor cykel ditt barn kan tänkas behöva. Det du dock bör ha i åtanke är att storleksguiden är just en guide.

Det är viktigt att ditt barn verkar vara bekväm på sin cykel. Du bör också säkerställa att barnet verkligen vill ha den cykel du har tänkt köpa. Det är alltid en bra investering att köpa den bästa cykeln som ryms inom din budget, men du bör inte heller strössla pengar på cykeln. Om det är någonting vi alla vet om barncyklar, så är det att barnet förr eller senare kommer att växa ifrån sin cykel.

Avslutningsvis bör du vara ansvarsfull och lära ditt barn hur man cyklar på ett säkert sätt. Glöm inte att se till att barnet alltid bär hjälm!

Mountainbike, racercykel eller BMX?