Det finns många olika typer av barncyklar att välja mellan för dig som förälder. Här presenterar vi tre av dessa: racercykeln, mountainbiken och BMX-cykeln.

Racercyklar för barn

När ditt barn väl har blivit tillräckligt gammal för att få sin första cykel med två hjul, bör du inte göra misstaget att köpa en racercykel som han eller hon kan “växa in i”. Genom att göra det kan du hämma barnets förmåga att lära sig cykla.

Barncyklar i kategorin racercyklar varierar från cyklar med platt styre som ger en upprätt kroppsställning, till mindre versioner av vuxna racercyklar med sänkt styre som ger en mer aerodynamisk ställning på cykeln. Om ditt barn mest kommer cykla omkring i grannskapet och kanske till skolan, bör du välja en cykel med vanligt styre. Om du istället försöker fostra en liten racercyklist som ska hänga med på snabba cykelturer med familjen, kan du istället köpa en cykel med nedsänkt styre.

Mountainbikes för barn

För att passa de kortare ben som barn har, finns mountainbikes som barncyklar med 24 tums hjul, jämfört med de större cyklarna på 26, 27,5 och 29 tum för vuxna. De flesta barncyklar i mountainbike-kategorin är billigare versioner av de vuxna cyklarna med lite enklare komponenter och enbart dämpning på framgaffeln.

Gaffelns dämpning är till för att öka komforten i guppiga MTB-spår, vilket gör att barnet inte blir trött i händer och armar lika snabbt. Generellt sett passar mountainbikes barn i åldrarna 10 till 13 år, men när du bör köpa en sådan här cykel till ditt barn har mer att göra med barnets längd än ålder. Lite mindre eller yngre barn kan börja med en cykel på 20 tum.

BMX-cyklar för barn

BMX-cykeln togs ursprungligen fram för att cyklister skulle kunna använda den till att hoppa med den och cykla i terräng. Numera används BMX-cykeln ofta som en allsidig cykel, som man lika väl kan cykla omkring med i staden som studsa omkring med i skateparken.

BMX-cyklar har ganska rejäla däck och en lätt ram. Ofta har de hjul på 20 tum, även om vissa barncyklar istället har 16-tummare.

Olika typer av barncyklar