När vi i vuxen ålder väljer mellan olika cyklar använder vi ramen som referenspunkt. När det handlar om barncyklar tittar man istället på hjulens diameter och använder denna som referenspunkt. Anledningen till detta är att hjulstorleken på en barncykel även avgör storleken på resten av cykeln. Barncyklar finns främst i fem olika storlekar: 12, 16, 20 och 24 tum. När man i tonåren skaffar sin första 26-tumscykel har man plötsligt samma storlek på cykeln som vuxna.

I grova drag är cyklar med en hjulstorlek på 12 tum främst till för de allra minsta barnen som just lär sig cykla, och som i genomsnitt är mellan 3 och 5 år gamla. När barnet är 14 år gammalt kommer det troligtvis vara dags för en 24-tummare.

Men hur vet man egentligen vilken storlek på cykeln ens barn behöver?

En tumregel är att använda sig av en storlekstabell. Dessa finns tillgängliga på de flesta cykelbutiker på nätet och även i din lokala cykelbutik. De varierar något, särskilt när man närmar sig vuxenstorlek på cykeln, men för barn fungerar de ganska bra. Här är ett exempel som du kan använda dig av:

Hjulstorlek Ålder Barnets längd
12 tum 2-3 år 85-100 cm
14 tum 3-4 år 95-110 cm
16 tum 4-5 år 110-120 cm
20 tum 5-8 år 120-135 cm
24 tum 8-11 år 135-145 cm
26 tum 11 år och uppåt 145+ cm

Ett annat sätt på vilket du kan avgöra ditt barns rätta cykelstorlek, vilket vissa hävdar är mer tillförlitligt, är att använda sig av längden på benets insida som måttstock.

Hjulstorlek Ålder Insöm
12 tum 2-3 år 35-42 cm
14 tum 3-4 år 40-50 cm
16 tum 4-5 år 45-55 cm
20 tum 5-8 år 55-63 cm
24 tum 8-11 år 60-72 cm
26 tum 11 år och uppåt 70+ cm

Du kan med fördel använda dig av en kombination av dessa bägge storlekstabeller för att få fram en hjulstorlek som sannolikt passar ditt barn bra.

Barnets längd är inte alltid det bästa måttet

Storlekstabeller som går efter barnets längd är inte alltid ett särskilt tillförlitligt mått, när det gäller att välja en barncykel med bra passform. Du kan istället betrakta sådana storlekstabeller som en bra utgångspunkt som kan ge dig en grov uppskattning av storleken.

Om försäljaren i din lokala cykelbutik insisterar på att använda en storlekstabell som utgår ifrån barnets längd, bör du förmodligen vända dig till en annan butik.

Det allra säkraste sättet att ta reda på vilken storlek som passar ditt barn bäst, är att låta barnet ta en provtur på cykeln och se huruvida barnet på ett lätt och ledigt sätt kan styra cykeln. Det finns fler faktorer att ha i åtanke än barnets längd. Det är trots allt cykeln som ska passa ditt barn och inte tvärtom.

Säkerheten är A och O. Det är därför du aldrig bör köpa en cykel som är för stor för ditt barn i hopp om att barnet ska “växa in i den”. Ditt barn bör kunna grensla cykelns överrör med bägge fötterna på marken, och ändå ha ett par-tre centimeter till godo. Barnet ska inte behöva luta cykeln åt ena sidan för att kunna nå ner med fötterna.

Du bör tänka på vad som kan hända om barnet plötsligt behöver hoppa av cykeln. Detta gäller inte minst om ditt barn är en pojk som du senare i livet hoppas ska kunna ge dig barnbarn. När barnet cyklar iväg bör han eller hon sitta i en i princip upprätt ställning. Varken knäna eller benen bör studsa mot styret. Barnet ska även kunna svänga på styret utan begränsad rörlighet och utan att behöva sträcka sig för långt.