Vilken storlek på barncyklar är lämplig?

Barn verkligen älskar att cykla! Redan från 3 års ålder kan barn börja cykla, men som bekant växer de upp fort och behöver därför en ny storlek på sin cykel mellan varven. Det är någonting som vi alla känner till. Därför kan det vara svårt att välja storlek på cykeln till ditt barn. Det är dock viktigt att välja rätt storlek för att barnet ska kunna cykla på sin cykel på ett säkert och bekvämt sätt.

När du väljer cykel till en yngre person, är det viktigaste att se till att barnet känner sig bekväm på cykeln och ser bekväm ut på den. Det är också viktigt att barnet tycker att cykeln är häftig. Du bör inte köpa en cykel som barnet verkligen inte gillar utseendet på, i hopp om att barnet ska ändra sin åsikt när ni kommit hem. Det kanske gör det, men kanske inte. Det finns förmodligen aldrig så många valmöjligheter för ditt barn som när det kommer till cyklar. Från tonåring till småbarn, det finns en cykel för alla barn.

Om du köper en cykel som är för liten är risken att ditt barn inte känner sig tillfreds på den, och även att barnet känner sig begränsat. Att köpa en cykel som är för stor är inte heller bra, då det innebär att cykeln blir svår att kontrollera och barnets självförtroende på pedalerna kommer inte att vara på topp.

Att välja rätt storlek på barncyklar är som att vandra på ett minfält, det bör du vara medveten om. Men det är ett minfält du kan passera oskadd genom att följa nedanstående råd. På denna webbplats hittar du även matnyttig information om barncyklar på övriga webbsidor.

Storlek på barncyklar

Det finns framför allt sex olika storlekar på barncyklar att välja mellan: 12, 14, 16, 20, 24 och 26 tum. Så här väljer du rätt storlek på cykeln utifrån ditt barns ålder:

  • 12 tum passar det allra minsta barnet, på cirka 3 år.
  • 14 tum är för små barn på cirka 3-5 år.
  • När barnet har blivit lite äldre (5-8 år) är det dags att öka storleken till 16 tum.
  • Barn som befinner sig i lågstadieåldern (7-9 år) bör ha en cykel med en hjulstorlek på 20 tum.
  • I mellanstadieåldern (9-12 år) bör storleken ökas till 24 tum.
  • I yngre tonåren (13 år och uppåt) ökar den lämpliga storleken till 26 tum.

Det är svårare att köpa barncyklar nu än förr

Många upplever att det är svårare att köpa barncyklar nu än vad det var tidigare. När man som förälder förr i tiden skulle välja ut en cykel till sin nästfödda son, kunde man gå till garaget och välja vilken av den äldre broderns gamla cyklar han skulle få “ärva”. Därefter var det bara att kontrollera cykelns skick så den inte skulle falla sönder.

Det man gör i vuxen ålder är att välja cykel utifrån ramens storlek. När man står över cykeln med bägge fötterna i marken är storleken den rätta. Så fungerar det dock inte när man väljer cykelstorlek till sitt barn.

Du behöver dock inte oroa dig, utan det finns riktlinjer du kan följa för att välja en cykel som passar ditt barns storlek och ålder perfekt. Du kan även välja cykel utifrån ditt barns storlek enligt riktlinjerna här ovanför, och se hur cykeln känns för ditt barn. På andra sidor på denna webbplats kommer vi gå mer på djupet kring hur du väljer den optimala storleken på barncyklar. Vi kommer även ge en hel del handfasta tips och råd kring olika saker som har med cyklar för barn att göra.